Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 30 dag makaronu świderki
- 20 dag schabu środkowego
- 1 sztuka puszka kukurydzy
- 3 sztuki ogórki kiszone
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 1 sztuka zielona papryczka chili
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki oleju
- Sos
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odlej i osącz na sicie.
- Schab umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Przypraw solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Kukurydzę odsącz z zalewy, papryczkę posiekaj, pomidorki pokrój w ćwiartki, a ogórki w drobną kostkę.
- Do miski wrzuć makaron. Dodaj mięso, kukurydzę, pomidorki, ogórki oraz zioła. Wymieszaj.
- Jogurt wymieszaj z majonezem. Dodaj sok z cytryny, posiekany czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Ponownie wymieszaj.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca