Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
30 dag makaronu świderki
20 dag schabu środkowego
1 sztuka puszka kukurydzy
3 sztuki ogórki kiszone
10 dag pomidorków koktajlowych
1 sztuka zielona papryczka chili
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżki oleju
- Sos
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki majonezu
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odlej i osącz na sicie.
- Schab umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Przypraw solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Kukurydzę odsącz z zalewy, papryczkę posiekaj, pomidorki pokrój w ćwiartki, a ogórki w drobną kostkę.
- Do miski wrzuć makaron. Dodaj mięso, kukurydzę, pomidorki, ogórki oraz zioła. Wymieszaj.
- Jogurt wymieszaj z majonezem. Dodaj sok z cytryny, posiekany czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Ponownie wymieszaj.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca