Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka z makaronem ryżowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Makaron ryżowy można zastąpić sojowym. Sałatkę z makaronem ryżowym można podawać zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek do dania głównego.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  makaron ryżowy
  • 1 pęczek  rzodkiewki
  • 1/2 główki  sałata lodowa
  • 100 g  kiełki
    Sos:
  • 50 g  miód
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  sos sojowy
  • 50 ml  oliwa z oliwek
  • 50 ml  sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu, przepłucz w zimnej wodzie i zostaw do ocieknięcia. Rzodkiewki i sałatę umyj. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, a rzodkiewki pokrój w półplasterki.
  2. Ugotowany makaron wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz kiełkami.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sos sojowy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Sałatkę podziel na 4 porcje i przełóż do miseczek. Zalej przygotowanym sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

makaron ryżowyprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE