Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g makaron ryżowy
1 pęczek rzodkiewki
1/2 główki sałata lodowa
100 g kiełki
- Sos:
50 g miód
1 ząbek czosnek
2 łyżki sos sojowy
50 ml oliwa z oliwek
50 ml sok z cytryny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu, przepłucz w zimnej wodzie i zostaw do ocieknięcia. Rzodkiewki i sałatę umyj. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, a rzodkiewki pokrój w półplasterki.
- Ugotowany makaron wymieszaj z pokrojonymi warzywami oraz kiełkami.
- W oddzielnej misce wymieszaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sos sojowy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Sałatkę podziel na 4 porcje i przełóż do miseczek. Zalej przygotowanym sosem.
Źródło przepisu: Smacznego!