Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g makaron
duże muszle - 2 sztuki cebula
- 1 puszka groszek konserwowy
- 1 puszka tuńczyk
w sosie własnym - 100 g ser feta
- 8 sztuk pomidorki koktajlowe
- Sos:
- 1/2 szklanki oliwa
- 3 łyżki ocet winny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Cebule obierz, pokrój i blanszuj przez 3 minuty, odcedź. Groszek odsącz z zalewy. Ser pokrusz. Tuńczyka wyjmij z puszki i podziel na kawałki. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki. Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce.
- W oddzielnej misce wymieszaj oliwę, ocet, sól oraz pieprz. Powstałym sosem polej sałatkę i odstaw ją na 20 minut. Po tym czasie udekoruj danie świeżą bazylią i podawaj.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne