Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 sztuka puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1/2 sztuki słoika suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego lub suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soku z limonki lub z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron wrzuć na 3 minuty do wrzątku, odcedź, przepłucz zimną wodą i wyłóż na sitko do ocieknięcia.
- Z sosu sojowego, octu, czosnku przeciśniętego przez praskę, imbiru, soku z limonki lub cytryny, cukru, soli i pieprzu przygotuj dressing.
- Sałatę porwij na kawałki, ogórek obierz i pokrój. Pomidory umyj, osusz i pokrój.
- Układaj na talerzu po kolei sałatę, makaron, tuńczyka, pokrojony ogórek i pomidory. Polej dressingiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka