Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1/2 puszki mandarynka
z puszki150 g ser pleśniowy
z niebieską pleśnią1/2 szklanki sok z mandarynki
z puszki3 garści orzechy włoskie
2 garści roszponka
1/2-1/2 sztuki cebula czerwona
mała3 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżeczka miód
1 łyżeczka ocet balsamiczny
1 szczypta pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na początku myjemy roszponkę i po dokładnym osuszeniu wkładamy ją do miski. Następnie odcedzone mandarynki dzielimy na pół, orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki, czerwoną cebulę kroimy na drobne piórka, a ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski.
- Następnie do małego naczynia wlewamy sok z mandarynek, oliwę z oliwek, łyżkę płynnego miodu, ocet balsamiczny oraz dodajemy szczyptę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, a powstałym sosem polewamy wszystkie składniki.
- Gotową sałatkę najlepiej podawać z bruschettami.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl