Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki młode marchewki
- 1 sztuka długi ogórek
- 1 opakowanie kiełków fasoli mung
- 1 opakowanie kiełków lucerny
- Sos
- 2 sztuki malutkie papryczki chili
- 2 łyżki białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 6 łyżek soku z cytryny
- 1 szczypta cukru
- sól
- pieprz biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek umyj, osusz i razem ze skórką pokrój w plasterki. Marchewki obierz, umyj, osusz i nożykiem szczelinowym pokrój na długie wiórki. Do dużej miski wrzuć pokrojony ogórek i marchew. Dodaj kiełki i wymieszaj.
- Papryczki chili umyj, osusz, drobno posiekaj i wrzuć do miseczki. Dodaj wino, oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca