Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1/2 sztuki melon
1 sztuka ogórek zielony
1 garść borówki
100 g rukola
2 gałązki mięta
1 ząbek czosnek
1 łyżeczka miód
1/2 sztuki cytryna
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z melona usuń pestki, a następnie łyżką wytnij z miąższu kuleczki. Ogórek umyj i pokrój obieraczką do warzyw w długie wstążki. Ogórek razem z borówkami i rukolą dodaj do melona.
- Miętę umyj, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Sok z cytryny przelej do miseczki. Dodaj sól, czosnek, miód, miętę oraz pieprz i oliwę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki