Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka melon
miodowy, mały300 g arbuz
1 szklanka borówki
1 łyżka mięta
posiekana, świeża
- Sos:
1 szklanka śmietana kremówka
100 g migdały
mielone2 sztuki żółtko z jajka
2 łyżeczki cukier puder
2 łyżki likier
czekoladowy1/2 laski wanilia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Melona i arbuz obierz ze skóry, pokrój w cząstki. Wymieszaj.
- Owoce rozłóż do miseczek, posyp borówkami, miętą i wstaw do lodówki.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, migdałami i likierem. Wanilię drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietanką, zagotuj i przelej przez sito. Stopniowo wymieszaj z masą migdałową, cały czas miksując.
- W dużym garnku zagotuj wodę, wstaw do niego naczynie z gęstniejącą masą, nadal miksuj, do uzyskania jednolitej gęstej masy. Schłodź w lodówce. Sos podawaj z sałatką.
Źródło przepisu: Twoje przepisy