Dzisiaj jest: Poniedziałek, 08.03.2021 Imieniny: Beatyi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Sałatka z melonem i borówkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z melonem i borówkami to danie kolorowe i smaczne, bardzo reprezentatywne. Świetnie uzupełni ono dzienne zapotrzebowanie na witaminy. Przepis równie dobry, jeśli chcemy zaskoczyć gości.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  melon
    miodowy, mały
  • 300 g  arbuz
  • 1 szklanka  borówki
  • 1 łyżka  mięta
    posiekana, świeża
    Sos:
  • 1 szklanka  śmietana kremówka
  • 100 g  migdały
    mielone
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 2 łyżeczki  cukier puder
  • 2 łyżki  likier
    czekoladowy
  • 1/2 laski  wanilia

Sposób przyrządzania:

  1. Melona i arbuz obierz ze skóry, pokrój w cząstki. Wymieszaj.
  2. Owoce rozłóż do miseczek, posyp borówkami, miętą i wstaw do lodówki.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, migdałami i likierem. Wanilię drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietanką, zagotuj i przelej przez sito. Stopniowo wymieszaj z masą migdałową, cały czas miksując.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę, wstaw do niego naczynie z gęstniejącą masą, nadal miksuj, do uzyskania jednolitej gęstej masy. Schłodź w lodówce. Sos podawaj z sałatką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE