Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
500 g bób
młody100 g ser gouda
50 g orzeszki pinii
50 ml olej lniany
tłoczony na zimno1/2 pęczki mięta
świeża1 łyżka sok z cytryny
1 łyżeczka miód
gryczany1 szczypta pieprz czarny
grubo zmielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny.
- Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
- Olej lniany tłoczony na zimno połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl