Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
200 g ser mozzarella
w kulkach1 kawałek seler naciowy
łodyga100 g mix sałat
1 garść pomidorki koktajlowe
2 ząbki czosnek
2 gałązki mięta
2 gałązki estragon
1 sztuka ciabatta
1/2 sztuki cytryna
4 łyżki oliwa
1 łyżeczka musztarda
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, ząbek przekrój na pół, a drugi posiekaj. Ciabattę pokrój na kromki, każdą posmaruj przeciętym ząbkiem czosnku i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej grzanki.
- Mieszankę sałat i pomidorki umyj, osusz. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki. Mozzarellę osącz. Wszystkie składniki przełóż do miski. Miętę i estragon umyj i posiekaj.
- Sok z cytryny wymieszaj z solą, posiekanym czosnkiem, musztardą, ziołami oraz pieprzem. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy, wymieszaj. Sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki