Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka ogórek zielony
1 sztuka marchew
1 ząbek czosnek
3 gałązki mięta
100 g ser parmezan
1/2 sztuki cytryna
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek i marchewkę obierz, pokrój w słupki i wrzuć razem do miski. Miętę opłucz, posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z 1/2 mięty.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli. Następnie dodaj czosnek, pozostałą miętę oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Wierzch posyp parmezanem.
Źródło przepisu: Sałatki