Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
10 dag suchego makaronu ryżowego
25 dag paluszków surimi
1 pęczek koperku
1 sztuka średni ogórek wężowy
4-5 łyżek majonezu
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majonezem. Koperek i ogórka umyj i osusz. Koperek posiekaj. Ogórek obierz, pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z łyżką soli, odstaw. Następnie odciśnij.
- Makaron zalej wrzątkiem, wymieszaj z łyżeczką soli, przykryj i odstaw na 5 minut. Hartuj, odcedź i pokrój na mniejsze części.
- Z paluszków surimi usuń folię. Pokrój je na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Sałatkę ułóż warstwami: makaron, koperek, ogórek, majonez i surimi. Udekoruj koperkiem. Schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: przyślij przepis!