Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 szklanki drób
ugotowany i pokrojony w kostkę - 1 sztuka seler korzeniowy
duży - 2 sztuki ogórek kiszony
- Sos:
- 3 łyżki oliwa
- sok z cytryny
do smaku - 1 łyżeczka musztarda
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3 łyżki natka pietruszki
posiekana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Seler umyj i gotuj w osolonym wrzątku przez 20 minut. Następnie ostudź, obierz i pokrój w paski.
- Ogórki obierz i również pokrój w paski. Tak przygotowane warzywa wrzuć do miski. Dodaj mięso i wymieszaj.
- Musztardę rozetrzyj ze szczyptą soli oraz pieprzu i sokiem z cytryny. Ciągle ucierając, powoli dodawaj oliwę. Uzyskanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne