Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ośmiornica
mrożona - 10 łyżek oliwa z oliwek
- 2 sztuki cebula
- 1 ząbek czosnek
posiekany - 4 łyżki ocet jabłkowy
- 1 garść natka pietruszki
posiekana - 1 łyżka kapary
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ośmiornicę włóż do garnka, zalej ją szklanką wody z dodatkiem 3 łyżek oliwy. Dodaj obraną całą cebulę i gotuj pod przykryciem, aż cebula będzie miękka.
- Ugotowaną ośmiornicę odcedź, pokrój na mniejsze kawałki i zostaw do ostygnięcia.
- W miseczce wymieszaj 7 łyżek oliwy, ocet, sól i pieprz. Powstałym sosem polej ośmiornicę i wymieszaj. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, pietruszkę i kapary. Wymieszaj. Przed podaniem odstaw na 30 minut, by smaki się połączyły.
Źródło przepisu: Odkryj smaki krajów morza śródziemnego