Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka duży słoik marynowanych pieczarek
1 sztuka woreczek ryżu
4 sztuki jajka
1 sztuka puszka kukurydzy
200 g ogonówki
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo. Pieczarki i kukurydzę odsącz z zalewy.
- Szynkę i jajka pokrój w kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- W miseczce układaj kolejno: ryż, szynkę i 1/2 kukurydzy, posmaruj sosem majonezowo-jogurtowym. Następnie ułóż pozostałą kukurydzę, posyp jajkami i wyłóż pieczarki. Wierzch udekoruj natką pietruszki. Gotową sałatkę wstaw na 2 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka