Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
200 g pieczarki
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka ogórek
2 sztuki pomidor
1 sztuka cebula
1 ząbek czosek
1 pęczek natka pietruszki
1 gałązka rozmaryn
1 łyżeczka musztarda
1/2 sztuki cytryna
4 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w ćwiartki. Rozmaryn oraz natkę opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki, połowę rozmarynu oraz natki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż jeszcze 10 minut.
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Ogórek opłucz, pokrój w półplasterki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj.
- Sok z cytryny wymieszaj ze szczyptą soli, musztardą, pozostałym rozmarynem, pieprzem i oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Przełóż na talerz i udekoruj resztą natki pietruszki.
Źródło przepisu: Sałatki