Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki jajka
ugotowane na twardo - 150 g boczek wędzony
- 1 sztuka cebula
młoda - 2 szklanki szpinak
świeży, oczyszczony - 5 liści kapusta pekińska
- 1 łyżka oliwa
- 100 g pieczarki
świeże - sok z cytryny
do smaku - 1 łyżka szczypior
posiekany
- Sos:
- sok z cytryny
do smaku - 2 łyżki oliwa
- 1 łyżka cukier
- 1 łyżeczka pieprz biały
- 3 łyżki jogurt grecki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę i mocno obsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj cebulkę pokrojoną w kostkę, a na koniec dodaj szpinak i smaż jeszcze 30 sekund. Przestudź.
- Pieczarki pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny.
- Na dnie salaterki ułóż szpinak i bekon. Boki obłóż liśćmi kapusty, a następnie pieczarkami. W środek włóż jajka.
- Oliwę zmiksuj z sokiem z cytryny, dopraw cukrem i jogurtem. Na koniec dodaj pieprz. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj. Wierzch sałatki udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Twoje przepisy