Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki buraki czerwone
- 2 sztuki figi
- 10 sztuk pomidorki koktajlowe
- 250 g szpinak
świeży - 2 garści cykoria
czerwona - 1 garść orzechy włoskie
- 10 sztuk jajka przepiórcze
- Sos:
- 4 łyżki oliwa
z ziołami
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 minut w 200 st. C. Następnie obierz i pokrój w plasterki.
- Jajka wrzuć do wrzątku i gotuj przez 2,5 minuty. Następnie zalej zimną wodą, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Na talerzu ułóż sałatę, szpinak, plasterki buraków, pokrojone w ósemki figi i pomidorki. Skrop sałatkę oliwą, a na wierzchu ułóż jajka i posyp orzechami.
Źródło przepisu: Skarb