Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z pomarańczą i koprem włoskim


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z pomarańczą i koprem włoskim to przepis na smaczną i efektowną przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 sztuka  pomarańcze
  • 1 sztuka  jabłko
  • 2 sztuki  koper włoski
    bulwy
  • 1 gałązka  rozmaryn
  • 3 łyżki  pestki dyni
  • 1 sztuka  cytryna
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańczę sparz, osusz i otrzyj skórkę. Następnie obierz i wykrój cząstki. Jabłko umyj, pokrój w niewielkie plasterki i skrop sokiem z 1/2 cytryny. Koper włoski oczyść, natkę posiekaj. Bulwy pokrój w cienkie piórka i połącz z owocami.
  2. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Rozmaryn opłucz, posiekaj. W soku z 1/2 cytryny rozpuść szczyptę soli. Dodaj rozmaryn, skórkę z pomarańczy oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Posyp pestkami dyni oraz natką kopru włoskiego.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE