Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 sztuka pomarańcze
1 sztuka jabłko
2 sztuki koper włoski
bulwy1 gałązka rozmaryn
3 łyżki pestki dyni
1 sztuka cytryna
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańczę sparz, osusz i otrzyj skórkę. Następnie obierz i wykrój cząstki. Jabłko umyj, pokrój w niewielkie plasterki i skrop sokiem z 1/2 cytryny. Koper włoski oczyść, natkę posiekaj. Bulwy pokrój w cienkie piórka i połącz z owocami.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni. Rozmaryn opłucz, posiekaj. W soku z 1/2 cytryny rozpuść szczyptę soli. Dodaj rozmaryn, skórkę z pomarańczy oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Posyp pestkami dyni oraz natką kopru włoskiego.
Źródło przepisu: Sałatki