Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
3-4 sztuki średnie pomarańcze
1 szklanka czarnych oliwek
2 sztuki średnie czerwone cebule
1/4 sztuki pęczka natki pietruszki
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka miodu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Przełóż do miski, polej dwoma łyżkami oleju, oprósz solą. Odstaw na 10 minut. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Pomarańcze dokładnie wyszoruj, sparz, obierz ze skórki, dokładnie oczyść i pokrój w niezbyt grube plasterki. Ułóż je na talerzu. Polej resztą oleju wymieszanego z miodem, solą i pieprzem.
- Obłóż cebulą i oliwkami. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca