Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki pomidory
dojrzałe - 3 sztuki kiwi
- 5 liści sałata
ze środka główki - 3 łyżki oliwa z oliwek
- sok z cytryny
do smaku - 1 garść melisa
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Kiwi obierz i również pokrój w plasterki. Liście sałaty opłucz i osusz.
- Na płaskim półmisku rozłóż liście sałaty. Na wierzchu ułóż na przemian plastry pomidorów i kiwi.
- W miseczce utrzyj oliwę, sok z cytryny, szczyptę cukru, pieprz oraz sól. Powstałym sosem polej sałatkę. Wierzch posyp posiekaną melisą.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa