Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g por
200 g śliwki
świeże lub mrożone
1 sztuka jabłka
3 łyżki olej słonecznikowy
2 ząbki czosnek
sok z cytryny
do smaku
2 łyżki koperek
posiekany
cukier
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z porów odetnij zielone części, a białe umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki. Śliwki umyj, osusz i pokrój na kawałki usuwając pestki. Jabłko obierz, oczyść z nasion i pokrój.
- Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski i wymieszaj. W oddzielnej miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, sól, roztarty czosnek , cukier, pieprz oraz koperek. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!