Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g por
- 200 g śliwki
świeże lub mrożone - 1 sztuka jabłka
- 3 łyżki olej słonecznikowy
- 2 ząbki czosnek
- sok z cytryny
do smaku - 2 łyżki koperek
posiekany - cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z porów odetnij zielone części, a białe umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki. Śliwki umyj, osusz i pokrój na kawałki usuwając pestki. Jabłko obierz, oczyść z nasion i pokrój.
- Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski i wymieszaj. W oddzielnej miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, sól, roztarty czosnek , cukier, pieprz oraz koperek. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa