Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka bagietka
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- 400 g miksu sałat
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 200 g sera ricotta
- 2 sztuki gruszki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- Sos
- 3 łyżki oliwy
- 60 ml soku z limonki
- 2 łyżki octu malinowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszki umyj, obierz, oczyść z nasion, a miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z limonki. Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
- Sos: Do miski wlej oliwę, sok z limonki, ocet malinowy. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Odstaw.
- Czosnek obierz i przetnij na pół. Bagietkę pokrój w 1-centymetrowe kromki. Skrop oliwą i natrzyj czosnkiem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie grzanki posmaruj ricottą i zapiekaj jeszcze 3 minuty.
- Orzechy wyłóż na blachę. Praż przez 8 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
- Sałaty włóż do miski. Dodaj gruszki oraz orzechy. Polej sosem, wymieszaj. Podawaj z grzankami z ricottą.
Źródło przepisu: Przyślij przepis