Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 100 g ser rokfor (roquefort)
- 1 sztuka gruszka
duża - 1/2 główki sałata masłowa
- 1 sztuka cytryna
- 1 łyżeczka miód
- olej z orzechów włoskich
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszkę obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plasterki. Następnie skrop sokiem z 1/2 cytryny. Ser pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki.
- Na talerzach rozłóż sałatę, a na niej ułóż gruszki i rokfor.
- Sok z 1/2 cytryny wymieszaj z solą, miodem oraz pieprzem. Na koniec dodaj 3 łyżki oleju i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Sałatki