Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 30 dag makaronu kolanka
- 4 sztuki jajka
- 1 sztuka ogórek wężowy
- 10 dag rukoli
- 15 dag mrożonych krewetek tygrysich
- 3 ząbki czosnku
- sól himalajska
- pieprz kolorowy
- olej
- Sos
- 1.5 łyżeczek musztardy
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ósemki.
- Krewetki rozmroź. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Krótko podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju razem z krewetkami. Ogórka umyj, obierz i pokrój w półplastry. Rukolę umyj, osusz i wymieszaj z ogórkiem, krewetkami oraz makaronem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Sos: Musztardę dokładnie wymieszaj z oliwą i octem. Polej sałatkę, wymieszaj.
- Sałatkę rozłóż na talerze, udekoruj jajkami.
Źródło przepisu: przyślij przepis!