Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
30 dag makaronu kolanka
4 sztuki jajka
1 sztuka ogórek wężowy
10 dag rukoli
15 dag mrożonych krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku
sól himalajska
pieprz kolorowy
olej
- Sos
1.5 łyżeczek musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu winnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ósemki.
- Krewetki rozmroź. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Krótko podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju razem z krewetkami. Ogórka umyj, obierz i pokrój w półplastry. Rukolę umyj, osusz i wymieszaj z ogórkiem, krewetkami oraz makaronem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Sos: Musztardę dokładnie wymieszaj z oliwą i octem. Polej sałatkę, wymieszaj.
- Sałatkę rozłóż na talerze, udekoruj jajkami.
Źródło przepisu: przyślij przepis!