Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z rukolą i krewetkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  makaronu kolanka
  • 4 sztuki jajka
  • 1 sztuka ogórek wężowy
  • 10 dag  rukoli
  • 15 dag  mrożonych krewetek tygrysich
  • 3 ząbki  czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
  • olej
    Sos
  • 1.5 łyżeczek  musztardy
  • 4 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  białego octu winnego

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ósemki.
  2. Krewetki rozmroź. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Krótko podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju razem z krewetkami. Ogórka umyj, obierz i pokrój w półplastry. Rukolę umyj, osusz i wymieszaj z ogórkiem, krewetkami oraz makaronem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Sos: Musztardę dokładnie wymieszaj z oliwą i octem. Polej sałatkę, wymieszaj.
  4. Sałatkę rozłóż na talerze, udekoruj jajkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE