Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 główka sałata frisee
- 1 pęczek rukola
- 1 pęczek szczypior
- 150 g pomidorki cherry
- 1 pęczek rzodkiewki
- 200 g ser mozzarella
w kulkach - kiełki
do dekoracji
- Sos:
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka musztarda
- 2 łyżki bulion warzywny
- 4 ząbki czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę, rukolę i szczypior umyj, osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Następnie dodaj rukolę oraz posiekany szczypior. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Pomidorki cherry oraz rzodkiewki umyj, przekrój na pół. Kulki mozzarelli osącz z zalewy. Wszystko dodaj do sałaty z rukolą i wymieszaj.
- W oddzielnej misce wymieszaj oliwę, musztardę i bulion warzywny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Sałatkę polej sosem i posyp kiełkami.
Źródło przepisu: Smacznego!