Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka duża czerwona cebula
- 1 sztuka świeży ogórek
- 20 sztuk czarnych oliwek
- 1 pęczek koperku
- 1 sztuka wędzona makrela
- Sos
- 6 łyżek oleju
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę i ogórek umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Oliwki przekrój na połówki. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
- Olej wlej do miseczki. Dodaj sok cytrynowy, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Do miski wsyp ugotowany ryż. Dodaj pokrojone warzywa i polej wcześniej przygotowanym sosem. Wymieszaj.
- Makrelę oczyść z ości, podziel na kawałki i dodaj do sałatki. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca