Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
125 g ryżu
1/4 łyżeczki kurkumy
1 sztuka pierś z kurczaka
1 opakowanie miksu sałat
10 sztuk śliwek węgierek
1/2 sztuki czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki soku z cytryny
sól
2 łyżki oleju
- Sos
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w 2-centymetrową kostkę. Zioła prowansalskie wymieszaj z sokiem z cytryny, solą oraz 2 łyżkami oleju. Do powstałej marynaty włóż mięso i odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
- Ryż ugotuj z dodatkiem kurkumy. Odcedź, odstaw do ostygnięcia. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki.
- Do słoika wlej oliwę, ocet winny, miód. Dodaj sól, pieprz oraz cynamon. Zakręć słoik i wstrząsaj nim, by powstał jednolity sos.
- Sałatę wymieszaj delikatnie z ryżem i papryką. Dodaj do niej kurczaka. Polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka