Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 sztuki jajka ugotowane na twardo
- 2 sztuki dojrzałe pomidory
- Sos
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę podziel na listki, umyj, osusz i porwij je na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Jajka obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
- W miseczce utrzyj sól z musztardą oraz miodem. Nie przerywając ucierania dodawaj stopniowo olej. Na koniec dodaj sok z cytryny.
- W misce ułóż sałatę, plasterki rzodkiewki, ćwiartki pomidora oraz jajek. Polej wszystko sosem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka