Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1/4 główki kapusta
1 pęczek rzodkiewki
1 sztuka ogórek zielony
1 pęczek dymka ze szczypiorkiem
2 gałązki bazylia
1 łyżka ocet winny jasny
3 łyżki oliwa
cukier
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dymkę oczyść, posiekaj. Kapustę poszatkuj, wymieszaj z dymką, posól i odstaw na 15 minut. Rzodkiewki oczyść, ogórek umyj i pokrój w plasterki. Kapustę połącz z rzodkiewkami, ogórkiem i szczypiorkiem.
- Bazylię opłucz, posiekaj. W occie winnym rozpuść po szczypcie soli i cukru. Następnie dodaj bazylię i pieprz. Na koniec wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj na gładki sos. Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki