Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g rukola
1 pęczek rzodkiewki
1 sztuka ogórek zielony
1 pęczek szczypior
2 łyżki słonecznik ziarna
2 gałązki tymianek
1/2 sztuki cytryna
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rukolę opłucz. Szczypior umyj, posiekaj. Rzodkiewki oczyść, ogórek umyj i pokrój w plasterki. Wszystkie składniki wrzuć do miski.
- Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Tymianek opłucz, posiekaj.
- W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj tymianek oraz pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy, wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę, wymieszaj. Przed podaniem posyp prażonymi pestkami słonecznika.
Źródło przepisu: Sałatki