Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 150 g salami
- 100 g miks sałat
- 150 g pomidorki koktajlowe
- 4 sztuki jajka przepiórcze
- 2 gałązki bazylia
- 1 gałązka oregano
- 1 sztuka cytryna
- 4 łyżki oliwa
- papryka (przyprawa)
słodka, mielona, do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki.
- Sałatę opłucz, osusz. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Zioła opłucz, posiekaj. Cytrynę sparz, z połowy zetrzyj skórkę, a z reszty wyciśnij sok.
- Salami pokrój w półplasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Do miski przełóż sałatę, jajka, salami i pomidorki.
- Sok z cytryny wymieszaj z solą, ziołami, mieloną papryką, skórką z cytryny, pieprzem i pozostałą oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki