Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
150 g salami
100 g miks sałat
150 g pomidorki koktajlowe
4 sztuki jajka przepiórcze
2 gałązki bazylia
1 gałązka oregano
1 sztuka cytryna
4 łyżki oliwa
papryka (przyprawa)
słodka, mielona, do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój na połówki.
- Sałatę opłucz, osusz. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Zioła opłucz, posiekaj. Cytrynę sparz, z połowy zetrzyj skórkę, a z reszty wyciśnij sok.
- Salami pokrój w półplasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Do miski przełóż sałatę, jajka, salami i pomidorki.
- Sok z cytryny wymieszaj z solą, ziołami, mieloną papryką, skórką z cytryny, pieprzem i pozostałą oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Źródło przepisu: Sałatki