Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 100 g szpinak
- 2 kawałki seler naciowy
łodygi - 2 sztuki marchew
- 1 sztuka pomarańcze
- 1 łyżka ocet winny
jasny - 4 łyżki oliwa
- sos tabasco
do smaku - 1/2 łyżeczki imbir
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak umyj, oderwij ogonki. Pomarańczę sparz, osusz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Seler naciowy umyj, pokrój w cienkie talarki. Marchewki obierz, umyj i obieraczką do warzyw pokrój w cienkie wstążki. Szpinak połącz z marchewką oraz selerem.
- W occie winnym rozpuść szczyptę soli. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, 1/2 łyżeczki imbiru, kilka kropli tabasco i pieprz. Na koniec wlej 4 łyżki oliwy i wymieszaj. Powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Sałatki