Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki cykorie
- 1 sztuka serek wiejski
- 1 sztuka ogórek kiszony
- 1 sztuka pomidor
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 10 dag sałaty roszponki
- 1/2 główki sałaty radicchio
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek, pomidor i cebulę pokrój w kostkę. Szczypior umyj, osusz i drobno posiekaj. Serek odsącz na sicie, a następnie wrzuć go do miski. Dodaj do niego ogórek, pomidor, cebulę, szczypior i wszystko razem wymieszaj.
- Sałaty opłucz, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Polej wszystko sosem zrobionym z oleju wymieszanego z wodą, sokiem cytrynowym, sosem sojowym i pieprzem. Wymieszaj i rozłóż na talerze.
- Na wierzch sałaty ułóż umyte i złożone po kilka sztuk listki cykorii. W środek cykorii włóż sałatkę przygotowaną z serka wiejskiego.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy