Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 opakowanie pierożków tortellini z nadzieniem serowym
1 sztuka puszka tuńczyka w sosie własnym
1 sztuka puszka pomidorów krojonych bez skórki
1/2 sztuki słoiczka zielonych oliwek nadziewanych czosnkiem
1/2 główki sałaty rzymskiej
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 główki sałaty lodowej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierożki tortellini ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Obie sałaty oczyść, po czym porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski.
- Pomidory osącz, a następnie drobno posiekaj. Natkę pietruszki opłucz, osusz i pokrój.
- Tuńczyka osącz z zalewy i dorzuć do porwanej sałaty. Następnie do składników w misce dodaj pomidory, oliwki oraz ostudzone pierożki tortellini. Całość lekko wymieszaj.
- Z musztardy, octu oraz miodu przygotuj dressing. Składniki połącz z odrobiną oliwy. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej nim sałatkę. Wierzch udekoruj zieleniną.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku