Dzisiaj jest: Sobota, 25.06.2022 Imieniny: Łucji i Wilhelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka z soczewicą i ciecierzycą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z soczewicą i ciecierzycą to przepis na smaczne i szybkie danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  soczewica zielona
  • 1 puszka  ciecierzyca
  • 1 pęczek  rzodkiewki
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 gałązki  mięta
  • 1 sztuka  cytryna
  • 4 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Następnie wsyp soczewicę i smaż przez 4 minuty. Po tym czasie zalej wszystko wodą i gotuj do miękkości. Osącz i ostudź.
  2. Rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Miętę umyj i posiekaj. W misce wymieszaj osączoną ciecierzycę, soczewicę oraz rzodkiewki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Sok z cytryny wymieszaj ze szczyptą soli, pozostałym czosnkiem, 1/2 mięty oraz pieprzem. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy i ponownie wymieszaj.
  4. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną miętą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 25


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE