Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 szklanka soczewica zielona
1 puszka ciecierzyca
1 pęczek rzodkiewki
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
2 gałązki mięta
1 sztuka cytryna
4 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej 1 łyżce oliwy. Następnie wsyp soczewicę i smaż przez 4 minuty. Po tym czasie zalej wszystko wodą i gotuj do miękkości. Osącz i ostudź.
- Rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Miętę umyj i posiekaj. W misce wymieszaj osączoną ciecierzycę, soczewicę oraz rzodkiewki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Sok z cytryny wymieszaj ze szczyptą soli, pozostałym czosnkiem, 1/2 mięty oraz pieprzem. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy i ponownie wymieszaj.
- Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną miętą.
Źródło przepisu: Sałatki