Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 szklanki soczewica
zielona10 kawałków ser kozi
krążki pokrojone w kostkę1 sztuka cebula
pokrojona w kostkę2 sztuki marchew
pokrojona w kostkę1 łyżeczka musztarda
2 łyżki ocet winny
biały lub czerwony4 łyżki oliwa z oliwek
1 pęczek szczypiorek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Soczewicę zalej zimną wodą i mocz przez 2 godziny. Następnie gotuj przez 40 minut. Dodaj sól i gotuj jeszcze 5 minut, po czym odstaw do ostygnięcia.
- Marchew wrzuć do garnka, zalej osoloną wodą i gotuj przez 8 minut. Do miseczki przełóż musztardę. Dodaj ocet, oliwę, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Soczewicę, ser kozi, marchew i cebulę delikatnie wymieszaj. Następnie polej przygotowanym sosem i ponownie wymieszaj. Przed podaniem posyp szczypiorkiem i schłodź przez 60 minut w lodówce.
Źródło przepisu: Smaki Francji