Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sałatka z soczewicą i kozim serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę z soczewicą i kozim serem najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  soczewica
    zielona
  • 10 kawałków  ser kozi
    krążki pokrojone w kostkę
  • 1 sztuka  cebula
    pokrojona w kostkę
  • 2 sztuki  marchew
    pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka  musztarda
  • 2 łyżki  ocet winny
    biały lub czerwony
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 pęczek  szczypiorek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Soczewicę zalej zimną wodą i mocz przez 2 godziny. Następnie gotuj przez 40 minut. Dodaj sól i gotuj jeszcze 5 minut, po czym odstaw do ostygnięcia.
  2. Marchew wrzuć do garnka, zalej osoloną wodą i gotuj przez 8 minut. Do miseczki przełóż musztardę. Dodaj ocet, oliwę, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  3. Soczewicę, ser kozi, marchew i cebulę delikatnie wymieszaj. Następnie polej przygotowanym sosem i ponownie wymieszaj. Przed podaniem posyp szczypiorkiem i schłodź przez 60 minut w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smaki Francji


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

soczewicakozi serprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE