Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 1 szklanka soczewica
ugotowana - 1 sztuka kotlet schabowy
usmażony - 3 sztuki jajka
- 2 sztuki ogórek konserwowy
duży - 3 łyżki śmietana kwaśna
- 3 łyżki majonez
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 pęczek szczypior
- 1 łyżka natka pietruszki
posiekana - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w kostkę. Przestudzony kotlet schabowy również pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w plasterki. Szczypiorek drobno posiekaj.
- Ziemniaki, jajka, ogórki, mięso, soczewicę i szczypiorek wrzuć do miski. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj.
- Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj śmietanę oraz majonez i ostrożnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twoje przepisy