Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 250 g soczewica
- 2 sztuki marchew
- 1 sztuka cebula czerwona
- 1 sztuka chili papryczka
- 1 kawałek imbir
3 cm - 2 ząbki czosnek
- 5 gałązek kolendra
- 1/2 sztuki cytryna
- 4 łyżki oliwa
- kmin rzymski
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Chili przetnij na pół, usuń pestki i posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj 1/2 czosnku, chili i imbiru oraz 1 łyżeczkę kminu rzymskiego. Wsyp soczewicę i smaż przez 5 minut. Zalej wodą, ugotuj i osącz.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka. Kolendrę opłucz, gałązkę odłóż, resztę posiekaj. Marchewki obierz, umyj i pokrój w długie wstążki.
- Soczewicę wymieszaj z cebulą, marchewką, kolendrą i pozostałą papryczką chili. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj pozostały imbir i czosnek. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Sałatkę polej sosem i wymieszaj. Przed podaniem udekoruj kolendrą.
Źródło przepisu: Sałatki