Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z soczewicą, marchewką i imbirem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z soczewicą, marchewką i imbirem to przepis na niskokaloryczną przekąskę.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 250 g  soczewica
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1 sztuka  chili papryczka
  • 1 kawałek  imbir
    3 cm
  • 2 ząbki  czosnek
  • 5 gałązek  kolendra
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 4 łyżki  oliwa
  • kmin rzymski
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Chili przetnij na pół, usuń pestki i posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj 1/2 czosnku, chili i imbiru oraz 1 łyżeczkę kminu rzymskiego. Wsyp soczewicę i smaż przez 5 minut. Zalej wodą, ugotuj i osącz.
  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Kolendrę opłucz, gałązkę odłóż, resztę posiekaj. Marchewki obierz, umyj i pokrój w długie wstążki.
  4. Soczewicę wymieszaj z cebulą, marchewką, kolendrą i pozostałą papryczką chili. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj pozostały imbir i czosnek. Wlej 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Sałatkę polej sosem i wymieszaj. Przed podaniem udekoruj kolendrą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Zobacz więcej na temat:

soczewicaimbirprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE