Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 główka sałata lodowa
- 2 sztuki jajka
- 1/2 pęczki szczypior
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 sztuka ogórek zielony
- 2 sztuki pomidory
- Sos:
- 3 łyżki majonez
- 3 łyżki jogurt naturalny
- 1/2 pęczki koperek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w grubszą kostkę. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ogórka obierz, umyj i pokrój w półplasterki. Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
- Szczypiorek i koperek opłucz i posiekaj. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj koperek, sól, pieprz i cukier.
- Składniki sałatki przełóż do miski. Polej sosem, wymieszaj.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne