Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 250 g truskawki
- 300 g wołowina
ugotowana, chuda, pokrojona w kostkę - 1 puszka kukurydza konserwowa
- 1 puszka groszek konserwowy
mała - 1 sztuka cebula czerwona
- 1 sztuka ogórek zielony
mały - 1 łyżka szczypior
posiekany
- Sos:
- 4 łyżki jogurt naturalny
- 3 łyżki majonez
- sok z cytryny
do smaku - 1 łyżeczka musztarda
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki umyj, osącz, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki. Ogórek i cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy i przełóż do miski. Dodaj wołowinę, ogórek, cebulę i szczypiorek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i musztardą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej sałatkę.
- Dodaj truskawki, delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do miseczek i udekoruj truskawkami.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne