Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Klopsiki:
400 g filet z kurczaka
mielony
1/2 sztuki cebula
1 łyżka kasza manna
płaska
pieprz czarny
mielony, do smaku
sól morska
do smaku
zioła prowansalskie
do smaku
4 łyżki olej
do smażenia
5 łyżek bułka tarta
- Sałatka:
1 łyżka miód
4 łyżki oliwa z oliwek
pieprz kolorowy
mielony, do smaku
sól morska
do smaku
4 garści sałata
15 sztuk truskawki
1/2 sztuki cebula czerwona
1 pęczek szczypior
mały
2 łyżki migdały
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Klopsiki: Mięso przełóż do miski. Dodaj pokrojoną cebulę, kaszę oraz przyprawy. Wyrób na jednolitą masę i uformuj z niej małe kuleczki. Tak przygotowane klopsiki obtaczaj w bułce tartej i smaż na głębokim oleju, aż będą rumiane.
- Sałatka: Miód wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą oraz kolorowym pieprzem. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Do miski wrzuć sałatę, truskawki oraz cebulę. Dodaj klopsiki, uprażone na suchej patelni migdały oraz posiekany koperek. Polej wszystko dressingiem z miodu i oliwy. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!