Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 puszki tuńczyk
w zalewie - 1.5 szklanek ryż
wypieczony - 2 sztuki cebula czerwona
- 4 sztuki pomidory
obrane ze skórki - 5 liści sałata lodowa
- 1 sztuka zielenina
- Zalewa:
- 3 łyżki keczup
- 2 łyżki oliwa
lub olej - 2 sztuki sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
- Tuńczyka odsączamy na sicie.
- Ryż łączymy z zalewą, dokładnie mieszamy, dodajemy rozdrobnione porcje tuńczyka, najdrobniej posiekaną cebulę i pokrojone w cząstki pomidory, całość ponownie mieszamy.
- Salaterkę szczelnie owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Sałatkę podajemy wychłodzoną, na liściach sałaty, przybraną zieleniną.