Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
150 g białej kapusty
1 sztuka puszka tuńczyka
2 sztuki ziemniaki
2 sztuki kiszone ogórki
1 sztuka jajko
1 sztuka czerwona cebula
1/2 sztuki szkl. bulionu
1/2 sztuki zielonej papryki
1/2 sztuki czerwonej papryki
2 łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj i obierz. Kapustę poszatkuj, oprósz solą i odstaw na 20 minut. Jajko ugotuj na twardo, obierz.
- Jajko, ziemniaki, obraną cebulę, paprykę oraz ogórki pokrój w kostkę. Wymieszaj z kapustą i rozdrobnionym tuńczykiem.
- Z bulionu, musztardy, soku z cytryny i przypraw przygotuj sos. Polej nim sałatkę, wymieszaj z zieleniną.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza