Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 puszka tuńczyk
w sosie własnym
1 sztuka papryka biała
1 sztuka papryka zielona
2 sztuki pomidory
1 garść oliwki zielone
1 pęczek koperek
1 łyżeczka pieprz zielony
marynowany
zioła prowansalskie
do smaku
1/2 sztuki cytryna
3 łyżki oliwa
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyj, oczyść z nasion. Białą paprykę pokrój w paski, a zieloną w kostkę. Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Koperek posiekaj.
- Oliwki osącz, pokrój w plasterki. Tuńczyka odsącz z zalewy, podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj z warzywami i posiekanym koperkiem.
- Sok z cytryny wymieszaj z solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem i oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Wierzch sałatki posyp marynowanym zielonym pieprzem.
Źródło przepisu: Sałatki























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!