Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka puszka tuńczyka w kawałkach
3 łyżki suszonej żurawiny
150 g ryżu
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystygnięcia.
- Żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na 2-3 minuty. Po tym czasie odsącz żurawinę na sicie i wrzuć do miski.
- Dodaj tuńczyka, ryż, posiekane orzechy i natkę pietruszki oraz majonez. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników