Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
100 g twarogu
2 łyżki bryndzy
2 sztuki jajka
1 sztuka kalarepa
3 łyżki sezamu
1 sztuka sałata masłowa
kilka piórek szczypiorku
4 łyżki octu winnego
5 łyżek oleju
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki. Twaróg oraz bryndzę przełóż do miski, rozgnieć widelcem. Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzechów włoskich. Włóż do lodówki na pół godziny.
- Kalarepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Sezam upraż na suchej patelni, przełóż na talerz i obtocz w nim kulki serowe.
- Sałatę umyj, osusz i rozłóż na talerzu. Na środek wyłóż startą kalarepę, a wokół ułóż kulki serowe oraz pokrojone jajka. Szczypior umyj, posiekaj i posyp kalarepę.
- Olej wymieszaj z octem i polej sosem sałatkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis