Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z wątróbką drobiową i boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatka z wątróbką drobiową i boczkiem to danie dość kaloryczne. Aby wątróbka była bardziej delikatna, można ją wcześniej namoczyć w mleku albo w wodzie z cytryną. Należy również pamiętać, by solić ją dopiero pod koniec smażenia. Dzięki temu nie stwardnieje.

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 5 kromek  chleb
  • 5 łyżek  oliwa
  • 100 g  boczek wędzony
  • 500 g  wątróbka drobiowa
  • 1 główka  sałata lodowa
  • 1/2 pęczki  koperek
  • 3 sztuki  pomidory
    małe
  • 200 g  jogurt naturalny
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1/2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kromki chleba pokrój w drobną kostkę, skrop 3 łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką. Kawałki chleba rozłóż na blasze i piecz przez 8 minut w 180 st. C, aż grzanki będą złote i chrupiące.
  2. Wątróbkę drobiową oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż ją na pozostałej oliwie. 3. Wędzony boczek podsmaż na patelni bez tłuszczu. Sałatę porwij na kawałki. Koperek posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na mniejsze części. Jogurt wymieszaj z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE