Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
30 dag wątróbki drobiowej
1/2 główki sałaty masłowej
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 główki sałaty dębolistnej
garstka listków rukoli
1 sztuka jabłko
1 sztuka różowy grejpfrut
1 sztuka pomarańcza
2 łyżki mąki
oliwa
2 łyżki musztardy francuskiej
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
sól ziołowa
3 łyżki białego octu winnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oczyszczoną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na oliwie. Grejfpruta i pomarańczę obierz ze skórki i białych błonek tworząc fileciki. Jabłko umyj, pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki do miski.
- Do sałaty dodaj pomarańcze, grejpfruta, jabłko oraz wątróbkę. W oddzielnej misce wymieszaj musztardę z oliwą, octem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy