Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
200 g kurczak
wędzony1 główka sałata
1 sztuka jabłko
1 garść oliwki zielone
50 g ser parmezan
1 sztuka cytryna
1 ząbek czosnek
2 kawałki anchois
fileciki1/2 szklanki majonez
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę umyj, osusz i pokrój w paski. Kurczaka pokrój w kostkę. Jabłko obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z 1/2 cytryny.
- Oliwki osącz z zalewy i pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszaj sałatę, kurczaka, jabłko, oliwki i połowę parmezanu.
- W oddzielnej miseczce rozetrzyj posiekany czosnek, fileciki anchois. Następnie wymieszaj razem z majonezem, sokiem z 1/2 cytryny, solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej sałatkę i posyp resztą parmezanu.
Źródło przepisu: Sałatki